Přeskočit na hlavní obsah

Zaměřeno na Eurovizi 2020: Mých 5 nejoblíběnších písní tohoto roku.

Eurovision Song Contest je ve většině evropských zemí fenomén. Každý rok sleduje tyto tři přímé přenosy přes 250 milionů diváků. V březnu však přišlo oznámení, že se soutěž kvůli koronavirové pandemii tento rok ruší. Bohužel kromě zrušené soutěže přišlo o týden později i oznámení o tom, že písně, které byly zveřejněny pro tento rok, nebudou moci soutěžit na Eurovizi v roce 2021. Pojďme se tedy podívat společně na pět nejzajímavějších písní, které letos měly zaznít na velkém pódiu v Rotterdamu 12., 14. a 16. března 2020. 

Letošního ročníku se mělo zúčastnit celkem 41 skladeb. Kdybych zde však všech 41 skladeb představil, asi by tento článek nikdo nedočetl. Proto jsem vybral pět nejzajímavějších. Mezi pěti nejlepšími se objevil Izrael, Litva, Švýcarsko, Ukrajina a Island.


Eden Alene - Feker Libi

Eden Alene je dvacetiletá sympaťanda z Izraele. V Izraeli žije od narození, ale jak napovídá její vzhled, rodiče pochází z Etiopie. V Izraeli nastartovala Eden i svou kariéru zpěvačky, když se v roce 2018 zúčastnila izraelského X-factoru. Tuto soutěž vyhrála a od té doby působí jako zpěvačka a vystupuje na nejrůznějších akcích. Tento rok vyhrála Eden i pěveckou soutěž The Next Star. Díky této soutěži si zajistila místo na Eurovizi.  

„Feker Libi“ je skladbou nesmírně pozitivní. Působí na mě hlavně melodie skladby. Ta v sobě mísí prvky afrického a blízkovýchodního popu. Melodie je doprovázena textem složeným ze čtyř jazyků – angličtiny, hebrejštiny, arabštiny a oficiálního etiopského jazyka amharštiny. Navíc tam, kde si už pravděpodobně nevěděli textaři rady, tam si vymysleli jazyk vlastní. Sem a tam naleznete tedy slova, která nebudou dávat smysl.  

Izraelci letos vsadili na jistotu. Na písni spolupracovali skladatelé a producenti, kteří napsali virální hit „Toy“ pro Nettu (2018). Pokud k tomu přidáme usměvavou zpěvačku Eden Alene s jejím faktorem X, úspěch je zaručen. A mít song možnost letos na Eurovizi zaznít, stala by se bezpochyby žhavou jedničkou euro-disko-parketů.


The Roop - On Fire

Litva je zatím jedinou pobaltskou zemí, která zatím Eurovizi nikdy nevyhrála. Estonsku se to povedlo v roce 2001 a Lotyšsku hned rok poté. Pokud se to nepodařilo Litevcům do současné doby, s písní „On Fire“ měli zatím největší šanci v historii soutěže.  

Skupina The Roop se skládá ze tří členů. Frontmanem je Vaidotas Valiukevičius, který nevyniká pouze zpěvem, ale také specifickými pohyby při nichž vypadá jako gumový muž. Záměrně jsem vybral živou verzi skladby, ve které vynikne celý staging, jenž psychopopovou skladbu doprovází. Za mě je to dokonalé vystoupení ve všech směrech. Výborná kamera, skvělý střih, psychotanec, bezchybný zpěv a efektivní světelné pozadí. Co víc si přát?


Gjon's Tears - Répondez-moi

Zpěvák Gjon Muharremaj začal svůj pseudonym Gjon’s Tears používat od chvíle, kdy svému dědečkovi pravidelně zpíval písně od Elvise Presleyho. Poté, co se jeho dědeček u jedné z písní rozbrečel, uvědomil si Gjon, že jeho hudba může podobně zasáhnout i další jeho posluchače. A tak si začal říkat, v překladu, Gjonovy slzy.  

Ačkoliv je Gjon teprve 21 letý mladík, za sebou už má slibnou kariéru. Ve svých dvanácti letech se objevil v zábavné show Albánie má talent a skončil na krásném třetím místě. O rok později se dostal do semifinále soutěže Největší švýcarský talent ve svém rodném Švýcarsku. Minulý rok zabodoval ve francouzském The Voice, kde se dostal mezi nejlepší osmičku.  

S písní „Répondez-moi“ neboli „Odpověz mi“ se vrací Švýcarsko na Eurovizi po deseti letech s francouzsky zpívanou písní. Jestli najde zpěvák odpověď na to, jak vyhrát Eurovizi, se pravděpodobně dozvíme příští rok.


Go_A - Solovey

Čtyřčlenná ukrajinská skupina Go_A působí na ukrajinské scéně od roku 2012. Svou první desku však vydala čtveřice až o čtyři roky později. Za album „Go to the Sound“ získali několik hudebních cen. Hudební styl skupiny by se dal popsat jako folktronika, tedy směs folklorní hudby, rocku a moderní elektronické hudby.  

Pro tento ročník Eurovision Song Contest se skupina rozhodla poslat do Rotterdamu píseň „Solovey“, v české překladu „Slavík“. Píseň kombinuje elektronickou hudbu s tradičními ukrajinskými nástroji a etnickými vokály. Písně je osobním příběhem zpěvačky o silné ženě, která se zamiluje a uvědomí si, že už není brána vážně. Její síla jí však dovolí situaci řešit důstojně.  

Zajímavostí také je, že poprvé v historii účasti Ukrajiny na Eurovision Song Contest poslala do soutěže píseň nazpívanou kompletně v ukrajinštině.


Daði og Gagnamagnið - Think About Things

Island byl od začátku zveřejnění písně považován za žhavého favorita celého ročníku. Kdyby se podařilo skupině Daði og Gagnamagnið vyhrát, bylo by to poprvé v historii, co by Island soutěž vyhrál. Celkem má seskupení šest členů – hlavního zpěváka, dvě vokalistky a tři tanečníky. Frontmanem kapely je Daði Freyr Pétursson. Zajímavostí je, že jedna z tanečnic je zároveň manželkou frontmanovi Daðiho.  

Soutěžní píseň se jmenuje „Think obout Things“ a je směsicí elektroniky a funku. Skupina výborně zachytila trend vracejících se 80. let do popové hudby a tak působí mezi eurovizními písněmi jako svěží vánek. Daði si v živém vystoupení z funku dělá hlavně srandu. A nejen z funku, ale i sám ze sebe. Píseň a i celkový vizuál je na hraně bizarnosti a naprosté dokonalosti. Právě vtip a nadsázka z písně však dělá jedinečně skvělou píseň.


Komentáře

Další oblíbené příspěvky

Zpěvačka Lena má opět zaděláno na globální hit! A to i bez Eurovize!

Další důkaz toho, že čeští novináři se šeredně pletou v názoru na Eurovision Song Contest. Zpěvačce Leně, vítězce z roku 2010, dokázala tato soutěž úplně změnit život a nastartovat velkou kariéru. Její píseň "Satellite" zněla ještě několik měsíců po soutěži z evropských rádiích. 

Recenze: Avicii - True

Švédský DJ Avicii, vlastním jménem Tim Berg, vydal na podzim roku 2013 svou debutovou desku "True". Samotnému vydání nového alba však předcházelo mnoho úspěšných rádiových singlů, které však na žádné desce nikdy nevyšly. Je tedy podivuhodné, že tento známý DJ a producent vydal debut až tak pozdě. Do podvědomí českého publika se dostal Avicii spíše nešťastně. Kauza ohledně ukradené melodie z písně "Fade Into Darkness" zpěvačkou Leonou Lewis došla málem až k soudu. Nakonec se obě vydavatelství domluvila a nová píseň Leony Lewis - "Collide" vyšla jako spolupráce obou dvou interpretů. Ve videoklipu se však, jak se dalo předpokládat, Avicii neobjevil. 

RECENZE: Je Katy Perry popovou mrtvolou?

Zpěvačka Katy Perry vydává již šestou studiovou desku. Zatímco se stala díky deskám “Teenage Dream” a “Prism” doslova továrnou na hity, v roce 2017 se tato továrna zastavila a přišlo tvrdé vystřízlivění. S novým albem má tedy Katy Perry šanci složit reparát a dokázat tak, že není popovou mrtvolou.